Görgessen tovább

India története és vallásai - alapfogalmak és elméletek I.
Bevezető a klasszikus szanszkrit verstanba
A versmértékekről szóló irodalom a Védákat kiegészítő írások része, melyeket összefoglaló néven vedāñgának neveznek. A vedāñga hat részből áll, és a négy Véda (ṁšg-, Sāma-, Yajur- és Atharva-veda) megértését és helyes alkalmazását szolgálja. Az első kettő - a chandas (versmértékek) és a Śikṣā (fonetika) - a védikus mantrák helyes kiejtéséhez nyújt nélkülözhetetlen segítséget; a következő kettő - a vyākaraṇa (nyelvtan) és a nirukta (szókincs) - a Védák nyelvezetének megfelelő értelmezését szolgálja; az utolsó kettő pedig - a kalpa (szertartások) és a jyotiṣa (csillagászat) - a védikus mantrák gyakorlati alkalmazásáról, a yajÅ«ák (áldozatok) végrahajtásáról és azok pontos időpontjáról ad minden részletre kiterjedő felvilágosítást.
A vedāñga első négy részének alapos ismerete nélkül senki sem tekintheti magát képzettnek a szanszkrit nyelv terén, a szanszkrit versmértékekről szóló irodalom viszont főként csak szanszkrit nyelven érhető el. Ezért is tartottam fontosnak, hogy egy összefoglaló tanulmány szülessen erről a tudományágról.


A teljes cikk a nyomtatott változatban olvasható.


ISKCON Alapitó Acarya - A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola | Kapcsolat

A www.tattva.hu weboldalon található minden tartalom a Bhaktivedanta Hittudományi Fősikola tulajdona, vagy felhasználói joga alá esik.
Az oldalról minden tartalom átvételéhez az oldal üzemeltetőjének írásos engedélye szükséges. Tartalom átvételének igénylése: [email protected]
© 2020 Bhaktivedanta Hittudományi Fősikola
© 2020 Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány
Minden jog fenntartva!

Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare
Hare Rāma Hare Rāma Rāma Rāma Hare Hare