/

Lapszám: Az egészség pillérei – 16 – XVI/1 – 2013. november
Szerző: Harirāṇī Devī Dāsī (Baranyai Gyöngyvér)
Cikk letöltése pdf-ben: Beszámoló a VII. Létkérdés Konferenciáról Téma: Az egészség pillérei – ájurvéda, jóga, filozófia


A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) immár hetedik alkalommal rendezte meg tudományos eszmecseréjét, a Létkérdés Konferenciát, amely idén Az egészség pillérei: ájurvéda, jóga, filozófia címet kapta. A konferenciára, amely a Magyar Tudományos Akadémia rendezvénysorozatának, a Magyar Tudomány ünnepének is része volt, 2012. november 8-án, a Budapest belvárosában található Corner Rendezvényközpontban került sor.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a 9 órai kezdésre teljesen megtelt a 300 fős konferenciaterem. Dr. Banyár Magdolna (Mahārāṇī Devī Dāsī), a BHF rektorának megnyitója után Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete tartott közel egyórás előadást Ember a természetben címmel.   
Gupta úr beszélt az emberi test és lélek megkülönböztetéséről, valamint arról, hogy a természetet alkotó öt elem – éter, tűz, levegő, víz, föld – alkotja az ember anyagi testét is. Ezért ezt az öt elem alkotta természetet óvnunk kell, ha szeretnénk testünket egészségesen tartani. Az ember függ a természettől, és nem fordítva. A beszédben szó esett arról is, hogy milyen káros hatást gyakorol környezetünkre az, hogy a fogyasztói társadalmak a GDP mindenáron való növelését helyezik a középpontba. A termelés növekedéséhez, ami a mai társadalmak alapvető célkitűzése, több erőforrásra van szükség, melyek előállítása nagyban szennyezi a természetet, ezáltal testünket is. Az újfajta vírusok és betegségek kialakulása is főként a környezetszennyezésnek tudható be, tehát a természet óvásával lassítani lehet ezek elszaporodását is. Ezért legelemibb érdekünk, hogy fenntartsuk a harmóniát a természettel.

A nagykövet úr az előadása után a konferenciaterem bejáratánál dedikálta frissen megjelent, Az élet rejtélyének feltárása című könyvét, amelyet angol és magyar nyelven egyaránt meg lehetett vásárolni.

Ezt követően Dr. Tamasi József (Yaśomatī-nandana Dāsa), a belgyógyászat és társadalom-orvostan szakorvosa, valamint a természetes gyógymódok szakértője tartott előadást Az emberi test és egészség tudománya: az ájurvéda címmel. A nyugati orvoslás problémáit az előadó párhuzamba állította a nagykövet úr előadásában említett, az ember és a természet kapcsolatának problémájával. Amikor időről időre ugyanazok a páciensek jelentkeznek ugyanazokkal a betegségekkel, felmerül a kérdés, hogy nem kellene-e változtatniuk az életmódjukon és a környezetükhöz való viszonyukon. Ha az ember nem változtat az életvitelén, akkor a problémák visszatérnek, annak ellenére, hogy az orvostudomány óriási eredményeket ér el folyamatosan a betegségek kezelésében. Az előadás átfogó képet adott az ájurvédikus orvoslás eredetéről, területeiről és módszereiről.

Rövid szünet után Medvegy Gergely, a BHF vezető jógaoktatója, ájurvédikus gyógymasszőr és reflexológus előadását hallgathatta meg a közönség A belső béke és harmónia elérésének módszere: a jóga címmel. Az alapfogalmak definiálása után a test, szellem és lélek, vagyis a durva- és finomfizikai testünk, valamint az önvaló tulajdonságairól és kapcsolatáról esett szó. Ezt követően a jóga meghatározásáról, elemeiről, a különböző āsanákról (testhelyzetek) és prāṇāyāmáról (légző-gyakorlatok), valamint a meditációról, és azon belül a mantra-meditációról beszélt az előadó. Végül pedig arról, hogy milyen hatásai vannak mindezeknek testünkre, szellemünkre és lelkünkre.

Az ebédszünet előtti utolsó előadást Dr. Tóth-Soma László (Gaura-Kṛṣṇa Dāsa) vallásfilozófus tartotta Kutatás a létezés értelme után: a valódi önmegvalósítás címmel. Az emberiség kezdete óta a leginkább kutatott és vitatott kérdés az, hogy mi a létezésünk értelme. Az emberiség fejlődésének igazán nagy állomásai is közvetlenül vagy közvetve e kérdéssel állnak kapcsolatban. A védikus irodalom az anyagi dolgok törvényszerűségeire irányuló kutatásról úgy nyilatkozik, hogy az anyagi módszerekkel elért eredmények számos értékük és hasznuk mellett sem adnak választ az emberiség legfőbb problémáira, mint a születés, a betegség, az öregség és a halál. Az élet értelme utáni kutatás szorosan összefügg a mindenki által áhított boldogság keresésével. Az előadó egy ún. elégedettségtesztet is kitöltetett a közönséggel, amiből egyértelműen világossá vált, hogy az emberek bármilyen helyzetben is vannak, örökké elégedetlenek és változtatni szeretnének.

Az egyórás ebédszünet után, a délelőtti előadások rövid összefoglalóját követően került sor a fórumra, ahol a közönség a délelőtti előadóktól kérdezhetett.

A délutáni előadások sorát Dr. Szkopincev Dimitrij háziorvos, ájurvédikus orvosszakértő, a Calendula gyógyközpont főorvosa és alapítója kezdte meg. Előadásának címe Ájurvédikus diagnosztika volt, melynek definiálása után az indiai orvoslásban több ezer éve használatos és nélkülözhetetlen, de lassan a nyugati gyógyászatban is ismertté váló alapfogalmakat tisztázta, úgymint: asztrális test, nadīk (amelyen keresztül az életenergia áramlik), prāṇa (amely maga az életerő), cakrák (a gerinc vonalán elhelyezkedő energiaközpontok) stb. Dr. Szkopincev részletesen elmagyarázta a guṇák, vagyis kötőerők jelentését és fontosságát is a betegségek kialakulásában, valamint szerepüket a gyógyulásban.

Dr. Aranyos Edit (Rādhā-Priyā Devī Dāsī) belgyógyász, háziorvos és életmód tanácsadó Az egészséges táplálkozás alapjai című előadásának első részében a civilizációs betegségekről beszélt. Hogyan hat szervezetünkre a nem megfelelő táplálkozás? Milyen kapcsolat áll fenn a túlzott állati zsiradék, fehérje, finomított szénhidrát és nátrium, a kevés élelmi rost, kálium, magnézium, C-vitamin és folsav fogyasztása és a civilizációs betegségek, azaz a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések kialakulása között? Ecsetelte a húsmentes táplálkozás előnyeit, felhívta a figyelmet arra, hogy a húsok, bár állati zsiradékban és fehérjékben gazdagok, egyáltalán nem tartalmaznak élelmi rostokat, ezért a vastagbélrák és a szív-érrendszeri megbetegedések komoly rizikófaktorai, így érdemes kizárni őket a táplálkozásból. Végül azokról az élelmiszerekről volt szó, amelyekben az összes létfontosságú vitamint és ásványi anyagot meg lehet találni, mint például a gabonafélék, a gyümölcsök, a zöldségek, az olajos magvak és a tejtermékek.

Nagy Attila Csongor (Citta-hārī Dāsa) húsz éve elkötelezetten kutatja és tanítja a védikus tudományt és irodalmat. Annak érdekében, hogy a legteljesebben megértse és megvalósítsa a keleti gondolkodást, élete részévé tette a védikus kultúrát és életmódot. Kutatásai célja, hogy a Védák tanításának lényegét rendszerezze, és a nyugati ember számára átláthatóan, szisztematikusan oktassa az élet legfontosabb területeit, melyek az egészség, a kapcsolatok és a hivatás. Az ájurvédában történt kutatásai eredményeképpen először saját magát gyógyította meg, majd hogy másoknak is átadja ezt a tudást, kidolgozta a népszerű Intelligens gyógyulások szemináriumot, és elkészítette A gyógyulás pszichológiája című ismeretterjesztő filmet. Jelenleg előadásokat és személyes konzultációkat tart a védikus pszichológia alkalmazásáról az élet különböző területein.

A délutáni záró előadást az Ájurvédikus gyógykészítmények alkalmazása címmel Dr. Riesz István ájurvéda szakértő, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány kuratóriumi elnöke és a Garuda Trade Kft. ügyvezető igazgatója tartotta. Az 1996-ban általa létrehozott alapítvány elkötelezett munkájának eredményeként az ájurvéda hivatalosan is elismert és gyakorolható gyógyászati rendszer lett hazánkban, természetgyógyászat kategóriában. Az előadó beszélt indiai útjairól, a gyógykészítmények behozatalának kezdeti nehézségeiről, valamint arról, hogy az elmúlt húsz évben több mint 4.000.000 gyógykészítményt adtak el, és több mint 500.000 gyógyult beteget tartanak számon. A hallgatóság részletesen megismerkedhetett az ájurvédikus szerek alkalmazási területeivel is.

A konferencia zárásaként a BHF jógamester szakos hallgatóinak bemutatóját tekinthette meg a nagyszámú, még mindig feszült érdeklődést mutató közönség.

A rendezvény teljes ideje alatt Egészség Bazár üzemelt egy külön teremben, ahol minden érdeklődő megvásárolhatta a standoknál kínált, az egészséget támogató termékeket, továbbá bemutatásra került Kun András Beszélgetések az önellátásról című könyve, amit a szerző a helyszínen dedikált is.

Az Egészség Bazár melletti kisteremben Dr. Szkopincev Dimitrijnél, Dr. Tamasi Józsefnél és Dr. Aranyos Editnél egyéni orvosi konzultáción vehettek részt a délelőtt folyamán regisztrált résztvevők. Ellett több más területen is volt tanácsadás, például vegetáriánus főzés, India gasztronómiája, ájurvédikus étkezési módok, a fűszerek sokszínű használata, az ételek társításának művészete, gyógyfüvek használata a mindennapokban, betegségmegelőzés, a már kialakult betegségek kezelése gyógynövények segítségével.

A délután folyamán három 50 perces jógaórán vehettek részt a testmozgásra vágyók, amelyeket a főiskola tanárai tartottak stresszoldó jóga, immunerősítő-állóképesség javító jóga és méregtelenítő-fogyasztó jóga tárgykörben.

A mintegy 400 fős, döntően középosztálybeli és középkorú közönség mindent egybevéve nagyon elégedettnek látszott, amit az is mutatott, hogy az utolsó előadás végéig teltház kísérte a rendezvény programjait.

Megosztás