/

Lapszám: Tudomány és vallás szintézise – 1 – I/1 – 1998. február
Szerző: Gaura-Kṛṣṇa Dāsa (Dr. Tóth-Soma László), Tudomány és Vallás Szintézise nemzetközi konferencia, 1996.
Cikk letöltése pdf-ben: Köszöntők


Kedves Vendégeink! Tisztelt Hallgatóság!

A Védikus Bölcselettudományi Szabadegyetem nevében nagyon nagy szeretettel köszöntöm Önöket az első magyar „Tudomány és vallás szintézise” konferencián. Engedjék meg, hogy bemutatkozzam: Tóth-Soma László vagyok, a Szabadegyetem megbízott igazgatója, valamint a szegedi József Attila Tudományegyetem Alkalmazott Vallástudományi Kutatócsoportjának munkatársa.

A Védikus Bölcselettudományi Szabadegyetem a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének tudományos intézménye és a bombayi Bhaktivedanta Institute valamint a Védikus Kultúráért Alapítvány mellett, a mai „Tudomány és vallás szintézise” konferenciának egyik szervezője, illetve életre hívója. Mai rendezvényünk része a száz éve született Abhay Caranāravindam Bhaktivedanta Swami Prabhupāda tiszteletére szervezett eseménysorozatnak. Éppen ezért talán méltó lenne, ha az ő gondolataival nyitnánk meg ezt a konferenciát. Engedjék meg, hogy megragadjam az alkalmat, s egyik írásából felolvassak néhány gondolatot: „Az emberi értelem a művészet, a tudomány, a filozófia, a fizika, a kémia, a pszichológia, a gazdaság, a politika és egyéb tudományok fejlődése érdekében alakult ki. E tudományok művelésével az emberi társadalom elérheti az élet tökéletességét, s ez a tökéletesség a Legfelsőbb Lény megismerésében tetőzik. Śrī Nārada Muni elmagyarázta, hogy e kozmikus univerzum minden hozzá tartozó dologgal együtt nem más, mint Isten kiterjedése különféle energiái révén, mert felfoghatatlan energiájából ő indítja el a természet, a teremtett megnyilvánulás működését és visszahatásait. Ha az ember a tudomány fejlődését az Úr szolgálatába állítja, az egész folyamat abszolúttá válik. Az Istenség Személyisége transzcendentális neve, híre nem különbözik Tőle Magától, ezért minden bölcs és az Úr minden bhaktája azt javasolja, hogy e bölcsességet, a filozófiát, a fizikát, a kémiát, a pszichológiát és a tudomány minden más ágát kizárólag és teljes mértékben Isten megismerésének szolgálatába kell állítanunk. Ahogyan például a művészettel, az irodalommal, a költészettel, a festészettel szintén lehet őt dicsőíteni. A filozófiának és a tudománynak Isten dicsőségét kell megszilárdítania. A fejlett szinten álló emberek a tudományon keresztül vágynak az Abszolút Igazság megértésére, s ezért a nagy tudósoknak arra kellene törekedniük, hogy tudományos alapokon bebizonyítsák az Úr létezését.” Eddig tehát Bhaktivedanta Swami szavai.

Engedjék meg, hogy külön tisztelettel és szeretettel köszöntsem konferenciánk vendégeként Dr. Szabó Zoltán államtitkár urat, Dr. gróf Bethlen Istvánt, a Páneurópai Unió magyar tagozatának elnökét, aki a konferencia védnökségét vállalta magára, és Śrīla Śivarāma Mahārāja vaisnava lelkészt, aki a magyar Krisna-egyház vezetője. Szeretném felkérni először Szabó Zoltán államtitkár urat, hogy mondja el megnyitóbeszédét.

Megosztás