/

Lapszám: Darwin alkonya? – 2 – II/1 – 1999. január
Cikk letöltése pdf-ben: Megtalálták a hiányzó láncszemet?


A Népszabadság c. napilap először rövid hírként, majd 1998. december 19-én részletesebb cikkben adott hírt egy 3,6 millió éves majomember megtalálásáról. Dél-Afrikai tudósok bukkantak rá a 3,6 millió évesre becsült majomember csaknem teljes csontvázára Johannesburg egyik külvárosában, Sterkfonteinben. Sajtóértekezletükön azt hangsúlyozták, hogy a lelet fontos adalékokkal szolgálhat az ember kialakulásáról, arról, hogy milyen fejlődési szakaszokon át jutott el az evolúció az emberszabású majmoktól az emberhez. A kutatók feltevése és reménye szerint éppen ez a lelet lehet a hiányzó láncszem az emberré válás folyamatának láncolatában, amelyet a tudománynak még nem sikerült hiánytalanul rekonstruálnia.

Phillip Tobias, a Witwatersrand Egyetem kutatócsoportjának vezetője rámutatott: korábban is találtak ugyan majomemberleleteket ebből a korból, de azok csak koponya- és csonttöredékek voltak. A korábban talált teljes csontvázak közül a legidősebb 3,2 millió éves volt. (A szaktudományban „Lucy” névvel felruházott etiópiai leletről van szó.)

Ron Clarké, a sterkfonteini ásatás igazgatója hozzáfűzte: még nem kezdődhetett el a csontváz alaposabb vizsgálata, mert még nem emelték ki a leletet abból a 15 méter mély mészkőgödörből, amelynek mélyén rábukkantak. Azt azonban máris valószínűnek tartja, hogy az 1,22 méter magas majomember felegyenesedve járt, de élete jelentős részét fán tölthette.

Megosztás