/

Lapszám: Vaisnavizmus-kutatás Magyarországon – 3 – IV/1 – 2001. június
Szerző: Kṛṣṇa-līlā Devī Dāsī (Danka Krisztina)
Könyv: Śivarāma Swami: A Bhaktívedanta-magyarázatok – A Bhagavad-gítá tökéletes értelmezése. Budapest, Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet, 1999.
Cikk letöltése pdf-ben: Könyvajánló – Śivarāma Swami: A Bhaktívedanta-magyarázatok


A Bhagavad-gítá minden bizonnyal az a szanszkrit mű, melyet legtöbbször fordítottak nyugati nyelvre. Az első kísérletet Charles Wilkins tette meg 1785-ben, s az azóta született fordítások az eredeti mű újabb és újabb értelmezését adták a fordítás korszakától, illetve a fordító szándékától, szakmai hátterétől és képességeitől függően. Sivaráma Szvámi a legnagyobb példányszámban megjelent, és hatását tekintve is a legjelentősebb, Śrīla Prabhupāda-féle fordítást, és az ahhoz fűzött magyarázatokat mutatja be.

A mű újszerűsége, hogy a szerző olyan tudományos módszert alkalmaz a Bhaktivedanta-magyarázatok bemutatásakor, melyek egyaránt megfelelnek a nyugati tudományos érvelési szokásoknak és a vaisnava hagyománynak. E két érvelési rendszer összeillesztése annak a kristálytiszta analitikus logikának köszönhető, mellyel Sivaráma Szvámi felépíti művét: a hagyományos nyugati és indiai kritikák bemutatása után megismerjük a szerző módszertani elveit, a Bhagavad-gítá értelmezéséhez elengedhetetlen alapvető igazságokat (anumánák), az érvelés és következtetés logikai lépéseit, s a tételek alapjául szolgáló logikai rendszert, illetve a könyv logikáját alátámasztó bizonyítékokat.

A könyv egyik első magyar nyelven megjelenő képviselője annak az új tudományos szemléletnek, mely a keleti civilizációk kulturális eredményeit saját belső kategóriáik tiszteletben tartásával és alkalmazásával teszik értelmezhetővé a nyugati olvasó számára. Ennek a módszemek köszönhetően a Bhagavad-gítához fűzött magyarázatok egész gondolati rendszere feltárni, s ezzel a Bhagavad-gítá sokszor félreértett üzenete is elérhetővé válik. Miközben a karma, gjána,jóga és bhakti fogalmak eredeti jelentésével ismerkedik meg az olvasó, a Bhagavad-gitához fűzött Prabhupāda-féle magyarázatok alapján azt is megérti, hogy a különböző jógafolyamatok követése hogyan hat életére, illetve milyen fontos az elméleti tudás és a gyakorlati megvalósítás közötti harmónia.

Az indiai szentírások megértéséhez szükséges hermeneutikai álláspont kialakításához a Bhagavad-gíta által is megerősített megfelelő életvitel fontosságára maga a szerző szolgál példával, hiszen több, mint harminc éve Krisna-tudatos szerzetes és lelki vezető.


A mű eredeti címe: Sivaráma Swami: The Bhaktivedanta Purports – Perfect Explanations of the Bhagavad-gitá, Badger, Torchlight Publishing, 1998.

Megosztás