/

Lapszám: Vaisnavizmus-kutatás Magyarországon – 3 – IV/1 – 2001. június
Szerző: Horváth Pál
Könyv: Tasi István: Ahol megáll a tudomány. Lál Kiadó, 1999.
Cikk letöltése pdf-ben: Könyvajánló – Tasi István: Ahol megáll a tudomány


Soha el nem évülő kérdésekre keresi a választ Tasi István könyve, olyan kérdésekre, melyek a rájuk adott válaszoktól függetlenül örökök és változatlanok. K i vagyok én? Mi történik a halál után? Hogyan keletkezett a világ? Honnan származnak az élőlények? Milyen régi az emberi kultúra? Mi az élet végső célja?

Minden egyes fejezeteim egy-egy nagy kérdés, mellyel eszmélkedése során minden gondolkodó ember szembetalálja magát. Egy kultúra arculatát döntően meghatározza, hogy az éppen uralkodó világkép milyen válaszokat kínál e kérdésekre, s a válaszok az egyén gondolkodására, életvitelére és célkitűzéseire is döntő hatással vannak. A szerző rendkívül izgalmas párhuzamot állít fel a mai tudományos világkép és India ősi bölcsessége, a védikus irodalom között. A könyv külön erénye, hogy nem szembefordítja, hanem a hasonlóságok és kontrasztok fényében láttatja és rendszerezi a két világképet. írója hangot ad abbéli reményének, hogy az előttünk álló évezred a valóban gondolkodó Homo sapiensé lesz, azé, aki nem éri be tökéletlen magyarázatokkal, s megvizsgálja mindazokat a válaszlehetőséget, amelyeket a különféle tudásrendszerek kínálnak világunk jelenségeinek értelmezésére. „Az ember létének titka nem az, hogy csak él, hanem az, hogy miért él” írja Dosztojevszkij is, s az Ahol megáll a tudomány olyan könyv, amely a miért kérdését sem hagyja válasz nélkül. Lebilincselő
olvasmány minden olyan ember számára, aki őszinte lelkesedéssel kutat az igazság, az emberi létezés legfontosabb kérdéseinek örök és változatlan válaszai után.

A témához kapcsolódó cikkeket, információkat lehet olvasni A tudományos kételyek c. honlapon.

Horváth Pál
MTA Filozófiai Kutatóintézet

Megosztás